Wat is permanente ontharing?

december 15, 2017 Lifestyle

Als u laser ontharing overweegt, overweeg dan dit: het is niet altijd een zeker ding. “Permanent ontharen met laser is niet zoals een camera voor het maken van foto’s”, zegt Roy Geronemus, MD, klinisch hoogleraar dermatologie aan het New York University Medical Center. De resultaten kunnen geweldig zijn, maar als je met de verkeerde laser wordt behandeld of als de verkeerde instelling wordt toegepast, krijg je niet de maximale haarvermindering (er bestaat niet zoiets als totale verwijdering). En u kunt eindigen met brandwonden, hyperpigmentatie en zelfs een verhoogde haargroei (dit verschijnsel kan worden gezien bij vrouwen met een donkere huidskleur die op het gezicht worden behandeld, maar het risico kan worden verminderd door een laser met langere golflengte te gebruiken).

Waar u zich ook laat behandelen stel altijd vooraf de volgende vragen:

  • 1.Hoeveel lasers zijn er op het terrein en worden ze gehuurd of in eigendom gehouden?
  • Hoe meer verschillende lasers een arts of praktijk heeft, des te groter de kans dat u wordt behandeld met de veiligste en meest effectieve voor uw huidskleur en haartype. Wees voorzichtig als machines worden verhuurd: de kans is groot dat de behandelaar slechts een paar procedures per maand uitvoert.
  • 2.Welke lasers gebruik je voor ontharing, welke is het beste voor mijn huid, en waarom? De arts of technicus moet kunnen uitspreken waarom een bepaalde laser voor u het meest geschikt is (rekening houdend met uw huidskleur, haartextuur en kleur) om bijvoorbeeld uw gezichtshaar te verwijderen. Geronemus, wiens praktijk meer dan 50 lasers bezit, gebruikt de alexandrietlaser het meest voor haarverwijdering; de diode en nd: Yag-lasers zijn ook bijzonder effectief. Intense gepulseerde lichte machines kunnen ook haren verwijderen, maar alleen op een lichte huid en de kwaliteit van die machines kan variëren.
  • 3.Hoeveel behandelingen voor laser ontharing heb je uitgevoerd? Er is geen standaard ‘laser ontharing certificering’, dus dit is de beste manier om iemands ervaringsniveau te peilen. Het antwoord zou op zijn minst een paar honderd moeten zijn.
  • 4.Hoeveel sessies heb ik nodig? Het gemiddelde aantal bezoeken dat nodig is om permanente haarvermindering te zien, is vier tot zes, maar sommige mensen reageren goed in twee sessies en anderen hebben er een dozijn nodig. Dat is de reden waarom een “pakketdeal” aangeboden voor laser ontharing vaak voordeliger is voor de arts of technicus dan voor de patiënt.
  • 5.Kun je me behandelen als ik een kleurtje heb? Als het antwoord ja is, ga dan de andere kant op. “De enige manier om gebruinde huid te behandelen zonder brandwonden te veroorzaken, is door zulke lage instellingen te gebruiken dat de behandeling niet effectief zou zijn”, zegt Ranella Hirsch, MD, assistent-klinisch professor in de dermatologie aan de Boston School of Medicine.