4 adviezen over afvallen die iedereen helpt kilo’s kwijt te raken

november 12, 2020 Lifestyle

4 adviezen over afvallen die iedereen helpt kilo’s kwijt te raken

De volgende tips zijn zo voor je ingericht dat ze makkelijk vol te houden zijn waardoor de kans op succes zo groot mogelijk is. Je wordt snel bijgepraat voor een dieetcoach van vandaagafvallen.nl.

Advies #1: Het juiste dieet

Verhongeren is een snelle manier om je gewicht te verliezen maar is schadelijk voor je lichaam. Ook komen de kilo’s vaak snel terug omdat een dergelijk dieet bijna onmogelijk vol te houden is. Met onderstaande dieet tips hoef je niet te verhongeren. Sterker nog, ik raad je zelfs aan om altijd voldoende te eten en te zorgen dat je lichaam voldoende vitaminen binnen krijgt. Probeer onderstaande tips voor 2 weken en zie zelf hoe het resultaat je bevalt.

Maaltijd

Vervang je brood en pasta door gezondere granen zoals bruine rijst en Quinoa. Quinoa is te verkrijgen bij de bekendere natuurwinkels. Zorg ervoor dat je bij elke maaltijd voldoende groenten binnen krijgt. Vooral de groenten met een donker blad, zoals spinazie, broccoli en spruitjes, bevatten volop vitaminen en vezels. Probeer dan ook minimaal om de twee dagen een “donkere-bladgroente” aan je maaltijd te toevoegen. Om je proteïnen binnen te krijgen kun je het beste vis of kip bij je maaltijd nuttigen. Vooral de vette vissen bevatten veel omega 3 en zorgen voor een goede balans tussen je LDL en HDL cholesterol. Voorbeelden van vette vissen zijn zalm en tonijn. Ga altijd voor wilde vis. Gekweekte vis krijgt andere voedingsstoffen binnen en bevat niet dezelfde vitaminen als wilde vis. Enkele malen per week kun je een steak nuttigen. Probeer zoveel mogelijk biologisch vlees en vis te kopen. Dit omdat normaal vlees en vis antibiotica bevat die via voedsel wordt toegediend om ziekte onder de dieren te voorkomen. En gezonde vetten zijn onmisbaar in je dieet. Zoals bijvoorbeeld kokosnootolie. Je kunt er echt heerlijke recepten mee bereiden en het zit vol met gezonde vetten.

Ontbijt

Een gezond ontbijt helpt bij afvallen. Eet voor je ontbijt gebakken ei of roerei. Voor de smaak kun je hier kaas, bacon, avocado of champignons aan toevoegen. Wees niet bang voor het vet in de kaas, zoals eerder genoemd zijn het vooral de granen die zich omzetten in vet op je buik.

Tussendoortjes

Als tussendoortje kun je noten (walnoten, pecannoten, amandelnoten) of een hardgekookt ei eten. Zo kom je ook die momenten door wanneer je trek hebt in iets lekkers of al een hongergevoel begint te krijgen. Om te afvallen is het verder belangrijk dat je vrijwel geen suikers meer eet. Dat betekent geen suiker in de koffie, frisdrank, limonade of roomijs. Omdat het voor de zoetekauwers onder ons erg moeilijk is om helemaal geen suiker meer te eten kun je ’s avonds bijvoorbeeld een stukje pure chocolade pakken (85 %). Eventueel kun je ook een klein appeltje eten. Het is af te raden suiker door artificiële suikers te vervangen omdat je drang naar suiker dan nooit zal afnemen. Het beste kun je dan ook “cold turkey” stoppen met suikerrijke producten. Probeer tot slot je alcoholconsumptie tot een minimum te brengen. Alcohol, vooral in overvloed, wordt door het lichaam gezien als een gif en heeft een negatief gevolg voor je dieet.

Supplementen

Als je vreest dat je door deze aanpassing in je dieet een vitaminetekort opbouwt (wat niet zou moeten gebeuren) kun je kiezen voor aanvulling met extra supplementen. Bij De Tuinen (tegenwoordig Holland & Barrett) is een ruime selectie aan supplementen verkrijgbaar en als je online zoekt zal je nog genoeg andere opties kunnen vinden. Een aantal supplementen hebben ook nog eens de toegevoegde waarde dat ze helpen met afvallen. Er zijn bijvoorbeeld genoeg mensen die hebben aangegeven dat ze met appelazijn afvallen.

Advies #2: Niet persé sport, wel beweging

Door te bewegen verbrandt je vet. Je hoeft echter niet direct een uur per dag te hardlopen om af te vallen. Door drukke agenda’s is dit lastig vol te houden en loop je het risico snel op te geven. Bovendien eten veel mensen na het sporten iets lekkers als beloning. Hiermee is het effect van het sporten dan alweer teniet gedaan. Een half uur per dag is daarom een goed begin om je lichaam in vorm te houden. Je kunt ’s avonds na het eten een half uurtje een rondje door de wijk maken, tuinieren of een balletje trappen met de kinderen. Probeer dit minimaal 4 keer per week een half uurtje te doen en vergroot je succes op afvallen en het helpt het sneller afvallen.

Advies #3: Gezonde hoeveelheid slaap

De juiste hoeveelheid slaap krijgen helpt. In een bepaalde studie, hadden de mensen die zes tot zeven uur per nacht slaap kregen over een periode van 5 jaar minder visceraal vet dan mensen die vijf of minder of acht of meer uur slaap kregen. Het is mogelijk dat slaap niet de enige boosdoener was, maar het zou best een belangrijke bijdrage hebben kunnen leveren.

Advies #4: Stressvrij

Emotionele stress levert een bijdrage aan het verhogen van je bloedsuikerspiegel. Vroeger kwam het lichaam in de stress-stand terecht omdat we te maken hadden met allerlei externe gevaren. Zo moest je vroeger vluchten als er een roofdier op je af kwam rennen. Het lichaam maakte zich dan klaar voor een vluchtactie en zorgde ervoor dat de op dat moment belangrijkste lichaamsdelen, zoals de voeten en benen, alle zuurstof en voedingsstoffen krijgen. Organen werden tijdelijk ontzien zodat wij een vergrote kans op ontsnappen kregen. Tegenwoordig hebben wij deze zorgen in Nederland niet meer. Wel hebben wij te maken met een nog veel gevaarlijkere type stress: chronische stress met verschillende onderliggende oorzaken. Bijvoorbeeld door veel stress op het werk of een persoonlijke situatie. Hierdoor is ons lichaam in een constante status van stress, hetgeen een impact heeft op het functioneren van ons lichaam. Probeer daarom stress zoveel mogelijk te vermijden. Yoga is bewezen een effectieve methode te zijn om stress tegen te gaan. Niet dat ik je adviseer nu direct ondersteboven ademhalingsoefeningen te gaan doen, maar neem het mee en bepaal wat voor jou het beste werkt.